Tvrz (původně majetek rodu pražských patricijů Velfloviců) prvně zmíněná r. 1314 v průběhu 17. stol chátrá. Poslední písemná zmínka z r. 1665, dnes beze stopy zaniklá.
Kostel sv. Petra a Pavla, při kterém tvrz stávala
Prvně připomínaný r. 1377.
Graficke pismenko Po dávné věžovité tvrzi s přilehlým hospodářským dvorem a sadem v obci Zlatníky při jižním okraji Prahy dnes není ani památky. Podle starých zpráv měla stát poblíž kostela sv. Petra a Pavla, snad v místech dnešní restaurace. A. Sedláček za pozůstatek tvrze považoval nevelký relikt zdiva s bránou. Pozdější průzkumy (zejména katastrální mapy z roku 1841) však odhalily jinou, daleko zajímavější skutečnost – zmíněné trosky nebyly zachovalé části staré tvrze, ale bývalého kamenného opevnění vsi! Tato zřídka vídaná fortifikace měla být navíc zpevněna baštami.

Zlatníky dnes tvoří jeden celek s nedalekými Hodkovicemi, z Prahy jsou lehce dostupné busem 341.

historie

První historická zpráva o Zlatníkách pochází z r. 1300. Tehdy Zlatníky patřily Velflovicům – bratrům Dětřichovi a Konrádovi. Velflovici postavili ve vsi při poplužním dvoře tvrz. Poprvé se uvádí r. 1314, kdy ves znovu vysazovali na purkrechtním právu. Velflovici tvrz postoupili za dvacet hřiven stříbra lokátorovi a zároveň prvními rychtáři Otovi jako dědičnou rychtu. Vymínili si v ní přitom několik místností pro letní pobyt, polovinu úrody ze

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Praha a okolí, 25.12. 2005