Barokní kostel sv. Mikuláše je jednolodní orientovaná stavba s trojboce uzavřeným presbytářem a věží. Byl postaven r. 1704 na místě starší stavby patrně již románského původu. Prošel několika úpravami, z nichž nejrozsáhlejší byla r. 1896. Oltářní obraz ukradený r. 1988 nahrazen r. 2001 novým.
Graficke pismenko Kostel sv. Mikuláše se poněkud ztrácí mezi stromy v jihozápadním rohu svažitého Vršovického náměstí, jemuž dominuje tzv. Rangherka neboli Vršovický zámeček (viz samostatné heslo). U kostela vytváří velký oblouk ulice s tramvajovou tratí. Vršovické náměstí je také název nejbližší tramvajové zastávky.
14.11. 2015

historie

Římskokatolický kostel sv. Mikuláše ve Vršovicích je jednolodní sakrální orientovaná stavba v jihozápadním rohu Vršovického náměstí s trojboce uzavřeným presbytářem a věží. Barokní budova vznikla r. 1704, což dodnes připomíná letopočet na dveřích na severní straně. Byla postavena na místě staršího objektu patrně již románského původu. První doložená zmínka o kostele sv. Mikuláše ve Vršovicích pochází z 25. června 1328. Kostel byl vybudován na

Jiří Špaček (s využitím internetových stránek wikipedie), 6.11. 2015

Praha 10-Vršovice