hrad Spišský hrad

Scypus; Scepus; Kirchenberg; Scepeswara
Zřícenina hradu. První budovy pocházejí z 11. stol. Později se hrad neustále rozšiřoval a rostl (prvky románské a gotické architektury). Do 2. pol. 15. stol. byl hrad v držení krále, poté v majetku rodů Zápolských, Habsburků, Turzovců i Csákyovců. R. 1780 hrad vyhořel. R. 1945 převeden na stát.
Graficke pismenko Na holém kopci s bělavou vápencovou skálou se nad obcí Spišské Podhradie výšce 634 m.n.m. pyšní a do dálky svítí tento nádherný hradní komplex. Spišský hrad je Mekkou všech milovníků hradní architektury, jedná se o jeden z nejrozsáhlejších hradních areálů Evropy. Hradební zdi obepínají území o celkové výměře více jak 41.400m2. Výrazná travertinová skála lákala lidi již odedávna – archeologický průzkum zde potvrdil existenci několikera hradišť, z nichž nejvýznamější bylo asi silně opevněné sídlo tzv. púchovské kultury. Dodnes je v terénu největšího nádvoří patrný tehdejší obranný val. První hradní budovy zde vyrostly mezi 11.-12. stol., později se hrad ...

turistické

Až se budete procházet po ochozu hradeb spodního nádvoří, patrně si všimnete bujarého hemžení jakýchsi hlodavců. Nelekejte se, nejsou to potkani, jak si někteří návštěvníci myslí (a návštěvní knize pak zbytečně kritizují) – jedná se o místní chráněné sviště, kteří žijí pouze zde a v protilehlé Spišské kapitule. Pokuta za jednoho odneseného či dokonce zašláplého jedince dosahuje údajně 15.000Sk.

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko