Komplex kostela a kapucínského kláštera byl postaven v letech 1638-53. Klášter zrušen 1795, nahrazen Josefskými kasárnami (dnes slupka obludného nákupního ráje). Mniši se ke kostelu vrátili 1833 a přestavěli si vedle něj stojící barokní domek na hospic. S přestávkou 1950-91 zde působí dodnes.
Stav během výstavby obchodního centra v přilehlých kasárnách Jiřího z Poděbrad
Graficke pismenko Prostý barokní kostelík sv. Josefa (postaven v rozmezí let 1636-53 jako součást kapucínského kláštera) krčící se na Náměstí Republiky vedle masivního těla novorománských kasáren Jiřího z Poděbrad (kde J. K. Tyl sepsal text pozdější státní hymny) je částečně schován za zídkou, která jej odděluje od náměstí a zároveň před samotným vchodem vytváří malé nádvoříčko. Zeď směrem do Náměstí Republiky (které se dříve podle tohoto chrámu jmenovalo Josefské) zdobí dvojice soch.