Velký goticko-renesanční kostel postavený na místě staršího předchůdce uprostřed třebenického náměstí (zdejší děkanát doložen 1352). Věž 1551, vlastní kostel 1591–1601. Dochován s minimálními změnami.
Kostel od severozápadu
© Ivan Grisa 07/2009
Graficke pismenko Kostel stojí uprostřed hlavního třebenického Paříkova náměstí, na něm lze parkovat. Nejbližší autobusová zastávka u nedalekého starého hřbitova (Třebenice, váha/hřbitov). Železniční spojení funguje jen o letních víkendech (viz stránku Švestkové dráhy ve složce Odkazy na související strany).
Kostel přístupný během bohoslužeb: pravidelné v neděli od 10.30.

Kostel Narození Panny Marie v Třebenicích
    Velký goticko-renesanční kostel postavený na místě staršího předchůdce uprostřed třebenického náměstí. Městečko po většinu historického období držel svatojiřský klášter benediktinek na Pražském hradě, poprvé se připomíná falsem k roku 1227. Zdejší děkanát vznikl koncem 13. století, poprvé je doložen roku 1352. Rozvoj městečka v 16. století umožnil stavbu nového kostela. Nejprve vznikla roku 1551 velká věž v severozápadním nároží (deska s

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982, 25.7. 2009