Klasicistní kostel v Homoli nahradil roku 1787 starší kapli (1724). Jednolodní k jihu orientovaná stavba s bedněnou zvonicí v ose hlavního průčelí na skalnaté vyvýšenině uprostřed obce. Kostel nedávno opraven, v bývalé faře mineralogické museum.
Kostel od severozápadu
© Ivan Grisa 11/2009
Graficke pismenko Kostel dominuje obci Homole u Panny, stojí přímo nad její návsí. Obec je přístupná po silnicích III. třídy z Velkého Března (k jihu), Zubrnic (k západu), Třebušina (k severozápadu) a Rýdeče (k severovýchodu). Autobusové spojení z Ústí nad Labem i ve volných dnech.
Údaje o konání bohoslužeb se nepodařilo zjistit, museum je otevřeno během pracovní doby obecního úřadu, jinak na požádání u paní Aleny Pincové (tel. 607 217 218)

Kostel svatého Pia V. v Homoli u Panny
    Ves Homole se poprvé připomíná jako Hřibojedy roku 1056. Jednalo se o chudou ves na náhorní plošině v jihovýchodní části Českého středohoří. Po litoměřické kapitule, německých rytířích a několika šlechtických rodech ji od roku 1630 do konce feudalismu vlastnili litoměřičtí dominikáni. Ti nechali na skalnaté vyvýšenině uprostřed obce, která jí dala i nové jméno, postavit roku 1724 kapli. Císař Josef II., který kromě rušení kostelů nadbytečných,

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979 a webové stránky obce Homole, 14.11. 2009
    Pius V.
    Zasvěcení homolského kostela je v českých zemích poměrně netypické. Vychází zřejmě z původní kaple, stavěné nákladem litoměřických dominikánů. Papež Pius V. (Michele Ghislieri, 1504–72) patří totiž k dominikánským světcům. Papežem se někdejší inkvizitor, biskup a kardinál stal 7.1.1566. I jako papež pokračoval v dosavadním rigidním a bigotním prosazování katolicismu v Itálii, mimo jiné i pronásledováním tajných protestantů a Židů. Blahoslaveným