zámek Klobouky u Brna

Městské muzeum Klobouky u Brna
Zámek dal r. 1589 vystavět opat zábrdovického kláštera jako renesanční rezidenci, v době baroka rozšířena. Po zrušení kláštera v r. 1784 získal zámek náboženský fond. Po r. 1820 interiéry klasicistně upraveny. R.1932 zámek koupilo město. Zámek slouží jako sídlo Městského úřadu, Městského muzea atp.
Graficke pismenko Bývalý zámek tvoří celou severní stranu náměstí v Kloboukách, proto jej najdete poměrně snadno. Na soklu před hlavním vchodem do zámku - dnes na MěÚ Klobouky - stojí pozdně barokní socha sv. Jana z Nepomuku, která sem byla přemístěna se zámecké zahrady, kde původně stála. Nyní je bývalý zámek sídlem MěÚ Klobouky, ve dvorním traktu je umístěno muzeum a sídlí zde další firmy a instituce.
Jistě není bez zajímavosti, že v roce 1870 přišli do Klobouk za prací rodiče T. G. Masaryka. Jejich syn, později již i jako prezident, Klobouky opakovaně navštívil.

turistické

V současnosti sídlí v budově zámku městský úřad, muzeum, knihovna, školní klub, advokátní kancelář, televizní studio, městská policie, veterinární ordinace a řada obchodů. Pod zámkem byla vybudována v 90. letech minulého stol. zámecká vinárna.
    Kloboucké muzeum:
    Sbírky klobouckého muzea, pro veřejnost prvně otevřeného r. 1907, vznikaly postupně. Archeologie - na archeologických nálezech je možné sledovat kontinuitu osídlení Kloboucka od období paleolitu po středověk. Archeologická sbírka má na 660 exponátů.
    Národopis - Kolekci tvoří přibližně 2500 položek - oděvů a textilu, keramiky, kraslic, obrázků malovaných na skle, nábytek, zemědělské nářadí a náčiní, plastiky, hračky a

historie

První písemná zmínka o osadě Klobouky pochází ze 13. stol. Opat zábrdovického kláštera Ambrož z Telče nechal roku 1589 vystavět v Kloboukách renesanční rezidenci, sloužící potřebám konventu. V době baroka byla původní rezidence rozšířena západním směrem. Po zrušení zábrdovického kláštera v roce 1784 získal budovu zámku náboženský fond, v roce 1789 bylo kloboucké panství pronajato dvornímu radovi Dornfeldovi. Roku 1820 koupili panství bratři

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.