Pátek, 4. prosinec 2020. Svátek slaví Barbora, zítra Jitka

zámek Kladno

Galerie kladenského zámku
R.1566 horní tvrz přestavěna na renes. zámek. R.1705 jej získali benediktini z břevnovsko-broumovského opatství. Přestavěn barokně K.I. Dienzenhoferem do dnešní podoby. V 90.l. 20. stol. rekonstrukce, sídlí zde galerie, vlastivědné muzeum a knihovna.

Zahrada kladenského zámku:

V l. 2000 - 2004 proběhla její rekonstrukce, v horní části zahrady je medvědárium s rozlehlým výběhem a bazénem, které obývají dvě medvědice. V centrální části je odpočinkové místo se šachovnicí, osvěžujícím prvkem je kamenná koule s přetékající vodou na místě bývalé zámecké studny. Při rekonstrukci zahrady bylo zachováno sanktuárium bývalého kostela Nanebevzetí Panny Marie. V zahradě se konají kulturní akce (koncerty, divadelní představení) a je oblíbeným místem svatebních obřadů.

Kladno, zámek, okolí:
    Kladno se nachází asi 20 km od západního konce Prahy, z Ruzyně. Nejlepší dostupnost města je autobusy, železniční nádraží je na jižním okraji města a k dopravě do centra města, kde se zámek nachází bychom museli použít městskou dopravu (jak říkají Kladeňáci – mandelinku). Stojí totiž poblíž hlavního náměstí, Náměstí starosty Pavla a autobusové nádraží je nedaleko. Zámek, původně renesanční,

19.1. 2006
    Galerie kladenského zámku:
    Galerie je součástí kladenského zámku, slouží k pořádání výstav výtvarného umění. Konají se zde i příležitostné koncerty vážné hudby, přednášky, recitály či výtvarné a tvůrčí dílny pro malé děti. Nově je možno si prostory Galerie Kladenského zámku pronajmout.
    Štola - simulované důlní pracoviště:
    Ve sklepení pod kladenským zámkem byla r. 1974, za pomoci Báňské záchranné stanice, vybudována maketa důlního pracoviště. U vstupu do štoly je fotografická dokumentace historie kladenských dolů. Přímo ve štole pak návštěvníci najdou ukázky vývoje hornických technik na Kladensku. V roce 2009 bylo zprovozněno i reálné ozvučení štoly, návštěvníci tak mají pocit, jako by se nacházeli ve skutečném dole.

Zámecká kaple sv. Vavřince:
    V patře jihozápadního křídla zámku je kaple sv. Vavřince, oválná opatská kaple s výzdobou malíře Jana Karla Kováře, sochaře Karla Josefa Hiernla a truhláře Johanna Sichtmüllera. Výstavba kaple byla dokončena r. 1740. Nástěnné malby včetně výzdoby na stěnách kaple byly restaurovány r. 1998 akademickými malíři Michalem Tomkem, Jaroslavem Altem, Tomášem Skořepou a Jiřím Maškem. Obnova nástěnných maleb Jana

historie

První zmínka o Kladnu je z roku 1318. Po několik století byla ves Kladno v majetku rodu Kladenských z Kladna, kteří zde měli tři tvrze. Dolní tvrz poblíž dnešní hlavní pošty, horní tvrz, jejímž pokračovatelem je kladenský zámek a Vlaškovu tvrz na Ostrovci. Posledním příslušníkem kladenské větve rodu byl Zdeněk Kladenský z Kladna, který panství odkázal svému synovci Oldřichu Žďárskému ze Žďáru a jeho

Půdorys, Návrh Kiliána Ignáce Dientzenhofera k přestavbě někdejší tvrze v Kladně z roku 1739
    K.I. Dientzenhofer (in Vlček P., Ilustrovaná encyklopedie Českých zámků, Libri, 2001, str. 300)