Jeho založení je kolem r.1202 – 1210. Za Karla IV. renovace konventu a přistavěn špitál. Do barokní podoby se dostavěl r. 1756. V r.1838 vyhořely věže kostela a byl zbourán. V l.1878-1950 jej obýval řád Navštívení Pany Marie, poté byl do r.1975 celý areál v užívání čs. armády. Nyní se majitelé mění.
Graficke pismenko Tato obec a klášter se nachází 20 km od Plzně. Dostanete se tam po silnici č 26 vedoucí z Plzně na hraniční přechod Folmavu. Železniční trať spojující Plzeň – Chotěšov – Domažlice má číslo 180.
Za návštěvu nestojí jen samotný klášter ale i obec. Nejkrásnější pohled na klášter je ze středu obce kde ještě kromě kláštera uvidíte sochu sv. Jana Nepomuckého. Samotný vstup do kláštera je však od hlavní cesty která vede přímo kolem kláštera.
Pokud jde o zajímavosti v okolí. Tak je to procházka na křížový vrch. Jestli rádi chodíte po turistických značkách tak rozcestník najdete na vlakovém nádraží v Chotěšově. Pěkný výlet.
Jan Michalíček, 12.6. 2004

turistické

Klášter najdete v obci Chotěšov při silnici č. 26 z Plzně do Domažlic. Monumentální budova kláštera vynikne zejména při pohledu ze silnice od Dobřan. Areál kláštera má rozlohu 68.644 m2. Budova klášterního konventu je čtyřkřídlá uvnitř s rajským dvorem. Hlavní dominantu tvoří jihovýchodní křídlo obrácené do zahrad. Obklopen je terasní zdí se dvěma věžemi. Při severovýchodní straně objektu se nachází farní kostel Narození Panny Marie. Klášter

L.P., 20.7. 2004
    Při prohlídce jsme se dověděli, že zde režisér Troška natáčel film Andělská tvář (pár místních si přivydělalo statováním) a při té příležitosti milí filmaři málem celý klášter podpálili
    Alena Volná , 13.12. 2010

Stručné dějiny kláštera
    Historie tohoto kláštera je vskutku pestrá. Jeho založení se počítá někde kolem roku 1202 – 1210, ale nepochybně existoval již v roce 1213. Není pochyb, že jeho počátek je svázán z klášterem premonstrátů v Teplé. Po pádu Přemysla Otakara II. Roku 1278 byl klášter spolu s kostelem poprvé vypleněn, ale v zápětí došlo k jeho opravě a roku 1282 byl znovu vysvěcen. Významný rozkvět kláštera spadá do doby Karla IV, dochází k renovaci konventu a

zdoroj kniha Chotěšov a jeho dominanta, 12.6. 2004

Zazděná jeptiška
    Tento krutý trest si vysloužila proto, že neuposlechla svou představenou. Jiná verze ovšem vypravuje že mezi Chotěšovským a Kladrubským klášterem byla spojovací chodba a že v ni se tato jeptiška tajně scházela s mnichem na což se přišlo a proto jeptiška byla zazděna.
    kniha Chotěšov a jeho dominanta, 12.6. 2004
    Pověst o jeptišce Gertrůdě
    Jeptiška Gertrůda se dostala do kláštera nechtěně. Po čase se zde objevil její milenec. Zahradník který měl jako jediný muž mimo klášter možnost vstoupit přinesl milé Gertrůdě jeho dopis. V dopise byl vylíčen plán útěku se kterým Gertrůda samozřejmě souhlasila a tak jedné krásné noci utekli. Jejich útěk však neměl dlouhého trvání. Gertrůda onemocněla a byla dopadena a navrácena zpět klášteru. Byla samozřejmě i potrestána a to docela krutě. V