kaple sv. Rozálie

Rachačky; Purkarec
Kaple z 2. pol. 17. stol. zasvěcená svaté Rozálii. V roce 1882 došlo k její rekonstrukci, další obnova následovala počátkem 90. let minulého století.
Bývalé poutní místo Rachačky
Graficke pismenko V lesích severně od Hluboké nad Vltavou protéká potok Rachačka, podle kterého bylo zřejmě pojmenováno i bývalé poutní místo Rachačky s kaplí a pramenem, které tu najdeme. Dostupné je odbočkou ze silnice z Českých Budějovic směrem na Týn nad Vltavou přes osadu Chlumec.
Jiří Cukr, 31.1. 2004

historie

Po morové epidemii ve druhé polovině 17. století došlo k výstavbě kaple, jež byla zasvěcena svaté Rozálii. Spolu s vedlejším pramenem sem lákala davy poutníků. V roce 1882 došlo k její rekonstrukci, další obnova následovala počátkem 90. let minulého století. Kaplička sv. Rozálie v Rachačkách je malá prostá stavbička s věžičkou a presbytářem na východě. V průčelí lze vidět datum 27. 8. 1882 z doby opravy. Před severní stěnou vyvěrá

Nedaleko kapličky v místech býv. lomu bývala i jeskyně sv. Rozálie využívaná jako poutní místo spolu s kapličkou, údajně s bohatou krápníkovou výzdobou. Jeskyně byla bohužel v letech 1949–52 odtěžena a zbylo z ní pouze 2 m dlouhé torzo ve stěně lomu již bez jakékoli výzdoby.
    Václav Novotný, 13.8. 2007