Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Konojedy, Konojedy
Hrady.cz
Dnešní zámek byl vystavěn Janem Kristiánem Sweertsem na základech staršího renesančního zámku který sloužil jako špitál pro chudé (1699) a klášter který byl v roce 1786 zrušen. Posledním majitelům, rodině Delhaesů byl zámek v roce 1945 zkonfiskován.
Graficke pismenko Obec Konojedy leží při okraji okresu Litoměřice. Pojedete-li z Litoměřic do České Lípy odbočíte za Úštěkem v obci Lukov na Konojedy. Je to jen malá zajížďka. V Konojedech jsou v podstatě zámky dva. Jeden, který vznikl na místě bývalé tvrze a po výstavbě kláštera byl zbourán a druhý, který vznikl přestavbou již zmíněného kláštera a „zachoval“ se dodnes. Zámek je dnes zcela zdevastovaný, s jasnými stopami po bývalém majiteli, kterým byla armáda. Jedná se o rozsáhlou stavbu, čtyřkřídlou budovu v pozdně barokním slohu se dvorem. Na západním průčelí je osový rizalit (vystupující část) s trojúhelníkovitým štítem. Před ním, v 18. ...
29.1. 2004

historie

Již v roce 1451 je zmiňována konojedská tvrz. V 16. století byl majitelem panství Vilém Konojedský z Pojetic a nejspíše on nechal tvrz přestavět na renesanční zámek. Posledním z Konojedských byl Albrecht Konojedský a protože stál na „nesprávné straně“ byl mu majetek po roce 1620 zkonfiskován a prodán. Dalším význačnějším majitelem panství byl František Antonín Špork a v roce 1699 zřídil ve zdejším zámku špitál pro chudé. Jeho dcera Anna

Zpracováno volně podle knihy Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku., 29.1. 2004