zámek Hradiště

Muzeum jižního Plzeňska
Pozdně barokní zámek byl přestavěn v 18. stol. ze starší tvrze, kolem je park o rozloze 4,8 ha. Dnes je zámek majetkem Muzea jižního Plzeňska v Blovicích. Stálá expozice muzea je zaměřena na zakladatele muzea Fr. Raušara.
© Luděk Pitter 06/2004
Graficke pismenko Zámek Hradiště najdete při okraji obce Blovice ve směru na Ždírec. Původně zde stávala již v 16. stol. tvrz, která byla v průběhu 18. století přestavěna v pozdně barokní zámek. Při zámku je park o rozloze 4,8 ha, udržovaný v rozsahu finančních možností muzea.
Dnes je zámek majetkem Muzea jižního Plzeňska v Blovicích. Stálé expozice muzea jsou zaměřené na zakladatele muzea Fr. Raušara, lidovou architekturu, lidový kroj a měšťanský i šlechtický interiér.

24.7. 2004

Zámecký park po povodni uzavřen (2013)
    Zámecký park je po povodni v květnu-červnu r. 2013 do odvolání uzavřen.
    Zámek Hradiště sice nepřiláká krásnou fasádou, ale "charakterem stavby" určitě. Starají se o něj skvělí lidé. Stejně jako na jiných památkách se zde stále pracuje. Ovšem zámek má co nabídnout - je plný krásného a hodnotného inventáře. Až na výtvory p. Knižáka - to je ovšem věc osobního názoru.