Moje místa 0
Zpřístupněný vodní hamr z 16. stol. V provozu trvale od r. 1656. Původní dřevěná stavba postupně rozšiřována, dnešní podoba dílem přestavby z let 1825-30. Vodou poháněno původně 5 kol (dnes 4) roztáčejících stroje i el. generátor.
Hamr Dobřív
Graficke pismenko Unikátní technická památka, vodní hamr, se nachází v obci Dobřív, která leží 8 km jihovýchodně od Rokycan.
V Dobřívě se k hamru dostaneme třemi cestami. Výchozí bod je vždy Stará hospoda, roubená budova, jež vznikla roku 1731. Před hospodou přejdeme po kamenném mostě, tzv.švédském – vybudovaném v 17.století, a pak buď krásnou památkově chráněnou lipovou alejí podél vodního náhonu přímo ke vstupu do hamru, nebo vrchní částí vsi okolo roubených , dobře udržovaných stavení, ke stavidlu náhonu hamru v jeho zadní části. Třetí cesta k hamru vede od hospody po silnici proti proudu Padrťského potoka, kde po 400m vlevo je ocelový mostek.Po mostku se dostaneme před vstup do hamru.
17.4. 2006

Hamr Dobřív
    Vodní hamr pravděpodobně vznikl již v 16.století. Do trvalého provozu byl uveden v roce 1656. Původní stavba hamru byla dřevěná, postupně se k hamru přistavovaly další budovy. Do současné podoby byl hamr přestavěn asi v letech 1825 – 30. Zpočátku se zde prokovávalo železo na polotovary, za třicetileté války se zde kromě nářadí vyráběly dělové koule pro císařské vojsko.Od r.1724 sloužil hamr k výrobě hřebíkářského a cvočkařského železa. Po 2.