Původně románská basilika německé kupecké osady z poloviny 12. století (dochováno západní průčelí s dvojvěžím), goticky přestavěna a rozšířena na přelomu 14. a 15. století, znovu 1483-97. Barokní úpravy 1680-1703 a kolem 1760, puristické rekonstrukce 1876-83 (J. Mocker) a 1913-14 (E. Sochor).

Graficke pismenko Stará gotická trojlodní stavba je poněkud složitého stavebního vývoje, protože vznikala v celém průběhu 12. až 15. století přestavbou z původní menší románské svatyně osady německých kupců poblíž vltavského brodu Na poříčí, stavba zmiňovaná již roku 1178. Vedle kostela stojí osamoceně pozdně gotická zvonice z roku 1598, která dříve sloužila jako průchozí branka na bývalý hřbitov.

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!

Větrný mlýn Velké Těšany aneb život ve mlýně nebyl pro princezny