Morzinský palác

U Mouřenínů
Na místě dvou starších domů byl s využitím jejich konstrukcí v letech 1713–14 postaven dle projektu Jana Santiniho barokní palác. Střídmou fasádu oživují sochy Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa, zejména sousoší Maurů, erbovních figur Morzinů.
Graficke pismenko Morzinský palác je první stavbou po pravé straně Nerudovy ulice vycházející z horní částí Malostranského náměstí. Na do hloubi protáhlém pozemku za dvoupatrovým průčelím najdeme dva dvory a přilehlou zahradu. Mírně vystouplý rizalit je v přízemí zdoben plastikami maurů od F.M. Brokoffa a slepým pravým vchodem, v prvním patře nad balkonem francouzké okno a erb Morzinů. Fasáda je ještě uměle vyvýšena přidaným střešním polopatrem a trojúhelným štítem. Pamětní deska na zdi vám osvětlí, proč Rumunsko umístilo svojí ambasádu právě do tohoto objektu.

historie

Parcela původně čtyř domů se stala majetkem Morzinů roku 1668, přestavba ve významnou stavbu pražského baroka proběhla 1713-14 podle Jana Santiniho. Objekt dále zaujal např. zřízením první protestantské modlitebny v Praze, která zde byla zřízena po vydání tolerančního patenntu 1781.