Moje místa 0
Georg Pirchinger z Lustenecku kolem r.1580 vystavěl zámek. V třicetileté válce vypálený, Baltazar Marradas opravil. V r.1622 zámek získalo českobudějovické děkanství a poč.18. stol. barokně upravili. Na několika místech zachována sgrafita.
Celkový pohled od severu
Graficke pismenko Město Rudolfov, které je pohodlně dostupné městskou hromadnou dopravou z Českých Budějovic, obepínají dva okruhy naučné stezky. Jeden prochází také kolem zámečku zvaném nejčastěji Lustenek nebo též Děkanský dvůr.
Jiří Cukr, 24.1. 2004

historie

Kolem roku 1580 si dal tehdejší správce solního skladu v Rudolfově Georg Pirchinger z Lustenecku vystavět nad městem sídlo, které nazval dle svého přídomku. V letech 1598 – 1618 patřil Höltzlům ze Sternsteinu, kteří hráli důležitou roli v těžařském průmyslu v okolí ( těžba stříbra ). Za třicetileté války se vypáleného zámku ujal Baltazar Marradas, který jej sice vlastnil pouze rok, přesto ho stihl opravit. Již v roce 1622 Lustenek konfiskací

V současné době byl zámek vrácen v rámci restitucí církevního majetku českobudějovické diecézi. Ta má na svém budoucím zasedání rozhodnout o jeho dalším využití.
    Jihočeská televize, zprávy z dnešního dne, Jaroslav Špiroch , 12.8. 2014