Na místě vlastnického kostela z 12. stol. postaven gotický ve 3. čtvrti 14. stol. Kolem roku 1400 rozšířen o severní loď. Renesanční úpravy, barokní přestavba 1717–22. Zrušen 1787, o tři léta později obnoven jako evangelický. Regotisován 1914–5.
Kostel od severozápadu
© Ivan Grisa 07/2009
Graficke pismenko Tento původně románský farní kostel patřil k osadě Opatovice, která byla později začleněna do Nového Města. Roku 1717 byla v průčelí postavena věž. Roku 1787 kostel jako mnohé další zrušen. Za čas přešel do vlastnictví německých luteránů, kteří jej drželi až do roku 1945.

popis

Kostelík je vmáčknut do zástavby Nového Města - ulice V jirchářích nedaleko Národní třídy. Tmavé barva strých zdí ostře kontrastuje s novější bílou věží z 18. století.

Praha 1-Nové Město