Tvrz poprvé výslovně zmiňována za Adama Vrchotického z Loutkova po roce 1370. Radikálně přebudována v raně renesančním slohu. Od roku 1629 se uvádí jako pustá. Po r. 1660 upravena jako obydlí a skladiště.
Graficke pismenko Poprvé se Vrchotice vyskytly v přídomku Bohunka z Vrchotic roku 1370. Za Adama Vrchotického z Loutkova je poprvé výslovně zmiňována tvrz. Snad právě jeho potomci tvrz buď přestavěli nebo od základu znovu vybudovali v raně renesančním slohu. Od roku 1596 se v poměrně rychlém středu vystřídalo několik majitelů, za nichž byla tvrz zanedbávána a již roku 1629 je připomínána jako pustá. Od roku 1660 patřily Vrchotice Mitrovským z Nemyšle a tvrz byla upravena na obydlí zaměstnanců poplužního dvora a skladiště. Tvrz i vesnice byly připojeny k jetřichovickému panství a jeho osudy sdílely i v následujících staletích.
Po roce 1948 sloužil areál potřebám JZD.
Po roce 1989 je majitelem tvrze Vrchotice Ing. Otto Srb. V současné době je sídlem firmy FOREST-FISH s.r.o.
Pavel Zany Komárek (red. upr. JC), 12.4. 2004

Příbram  (PB)