Barokní zámek byl postaven na místě starší tvrze ve druhé pol. 17. stol. Posledními majiteli byl rod Schwarzenbergů, kterým byl zámek zkonfiskován. Stát zde zřídil domov důchodců a od roku 1986 ústav sociální péče pro mentálně postižené dívky.
zámecká budova z ulice
Graficke pismenko Nalžovice (či Nalžejovice) se poprvé připomínají roku 1364, kdy je držel Vilém z Nalžejovic. Jeho následovníci si podle pramenů v osadě postavili tvrz, která se však poprvé výslovně připomíná až roku 1545, kdy ves patřila k panství Červený Hrádek. Samostatným statkem se staly až ve druhé polovině 17. století, kdy je koupil Jan Kryštof Koppl z Adlersberku. Za něj či za následujícího majitele Mikuláše Franchimonta z Frankenthalu byl postaven nový barokní zámek. Zejména společenská reprezentace Mikuláše Franchimonta, univerzitního profesora a osobního lékaře mnoha významných osobností své doby, který byl roku 1677 povýšen do rytířského stavu, by si vyžadovala ...

Příbram  (PB)
    Nalžovice