Moje místa 0
Radnice je nejstarší světskou stavbou v Brně, vznikla v 1. pol. 13. století. Gotické úpravy proběhly v letech 1345–1348 a koncem 15. a 16. století. Pozdně gotický portál je od sochaře A. Pilgrama z let 1510–1511. Radnice byla těžce poškozena Švédy a opravena 1660 stavitelem Janem Křtitelem Ernou.
Čelní pohled na radnici
© Roman Řezáč 07/2004
Graficke pismenko Na radnici se nachází kulturní a informační centrum, pokud se chcete podívat na věž a Brno z výšky, otevírací doba je od dubna až do září od 9:00–17:00.

historie

Radnice je nejstarší světskou stavbou v Brně, vznikla před polovinou 13. století. Gotické úpravy proběhly v letech 1345–1348 a koncem 15. a 16. století. Pozdně gotický portál je od sochaře A. Pilgrama z let 1510–1511. V roce 1577–1578 byla vystavěna pavlač ve dvoře a renesanční ochoz na věži. Radnice byla těžce poškozena Švédy a opravena 1660 stavitelem Janem Křtitelem Ernou.
    Roman Řezáč (zdroj: infoprmační tabule na stěně radnice), 23.7. 2004

pověsti

Známý brněnský drak, ve skutečnosti krokodýl, který visí v průchodu Staré radnice, byl podle vyprávění darován městu Brnu v roce 1608 Markrabětem Matyášem a byl veřejně vystaven. Díky tomu, že jeho vzhled byl pro mnoho lidí tehdy neznámý, dal podnět ke vzniku mnoha pověstí.
    Roman Řezáč, 23.7. 2004
    Pověst o brňenském kole říká, že v roce 1636 se vsadil o 12 rýnských tolarů lednický kolář Jiří Pirk, že za jeden den porazí strom, vyrobí z něj vozové kolo a ještě ten den ho dokutálí z Lednice do Brna. Svoji sázku vyhrál a od té doby kolo visí kolo v průjezdu radnice, hned vedle brněnského draka.
    Pokřivená věžička
    V 16. století si brněnští radní pozvali kamenického mistra Pilgrama, aby jim postavil radnici. Dohodli se na ceně tří hřiven stříbra pro mistra Pilgrama plus stavivo a plat pro dělníky a začalo se stavět. Později požádal mistr Pilgram radní o zálohu, těm se však do placení nechtělo a nehodlali vydat ani groš před dokončením radnice. Mistr se ještě několikrát pokusil přesvědčit radní po dobrém, ale když viděl, že neuspěje, rozzuřil se a přikázal

Lubos Trilety, 31.7. 2007