Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Zítkov, Choceňský hrad

hrad Zítkov

Choceňský hrad
Jméno Zítkov je nepochybně novověkým označením hradu. Nejspíše se jedná o Nový hrad, založený Karlem IV. nebo Janem Pyknou z Lichtemburka, který ho držel v r. 1388. K zániku hradu muselo dojít záhy, na počátku 15. století ho nahradila tvrz v Chocni.
jádro přes druhý šíjový příkop
Graficke pismenko Hrad je volně přístupný, vede kolem něj červená turistická značka z Chocně do Čermné nad Orlicí. Přestože je evidovanou arecheologickou památkou, je v posledních letech soustavně poničován terénními motocykly, které v lese natož na hradě nemají co dělat

turistické

Zítkov se nachází na kopci hned nad lávkou přes řeku Orlici, tj. asi o půl kilometru proti proudu (blíže k Chocni) než je nakresleno na mapách, tuším, že přes něho vede červená turistická značka z Chocně na Darenici (původně hradiště). Mezi Zítkovem a Darebnicí je po pravé straně hradiště Hlavačov (příkop cca 6m hluboký).
    26.4. 2006

dějiny hradu
    V těsném okolí Chocně je několik opevněných lokalit, jejichž vzájemné vztahy a souslednost jejich existence je prozatím nejasná. Jednou z nich je i hrad Zítkov nacházející se ve svahu nad železniční tratí severozápadně od Chocně. Díky nejednoznačným pojmenováním nelze přesně určit, které z historických zpráv se vztahují k Zítkovu a které k dalším opevněným lokalitám v jeho okolí. Choceňské panství patřilo v první třetině 14. století Mikuláši z

popis hradu
    Hrad Zítkov se nachází na hraně terasy na protáhlé ostrožně orientované ve směru severozápad-jihovýchod. V nejužším místě jej od zbytku ostrožny odděluje strž rozšířená v šíjový příkop. Za ním se nachází předhradí, v jehož čele je výrazná oválná vyvýšenina s okrouhlou prohlubní na vrcholu – zbytek opevnění (snad věže) chránícího vstupní bránu. Plocha předhradí je rovná bez viditelných stop zástavby, pouze nízký valovitý útvar na severozápadě