Jizera je druhá nejvyšší hora české části Jizerských hor. Vrchol byl nazýván jako Bražecký vrch nebo Bražec. Německý název Siechhübel (Siebengiebel) znamená v českém překladu Sedmištít. Jejjí dominantní vezření je v místní krajině nazaměnitelné.
Jizera-vrchol
Graficke pismenko Jizera ( 1122 m n.m. ). Na vrcholu se nachází přírodní rezervace Prales Jizery a členitá skála s nádherným výhledem. Pod skálou je uzavřená turistická chata, pod jejíž verandou je však možné se skrýt při nepřízni počasí. V hraničním sporu roku 1591 byla nazývána Bražecký vrch nebo Bražec. Německý název Siechhübel (Siebengiebel) znamená v českém překladu Sedmištít. Tento název patrně odkazoval na mohutnou, poměrně členitou, žulovou skálu na samém vrcholu hory. Tato skála byla zpřístupněna a je místem daleké vyhlídky do okolního kraje. Přes stejný název není hora Jizera přímým zdrojem řeky Jizery, která dala jméno celému pohoří. Hora Jizera na hlavním evropském ...
JC podle Wikipedie, 19.1. 2004