kostel Božího Těla

Oreb, Třebechovice pod Orebem
Na malém vršku stávala malá dřevěná kaple. R.1528 nechal na Orebu postavit Zdeněk Trčka z Lípy dřevěný kostelík, zbořený r.1826. Zásluhou dr. Jana Theobalda Helda v r.1835 nahrazen současným kostelem Božího Těla.
Kostel Božího Těla
© Pavel Vítek 02/2006
Graficke pismenko Třebechovice pod Orebem leží 13 km východně od Hradce Králové. Na malém vršku stávala od nepaměti malá kaple. Není známo kdy byla zbourána, jestli vzbouřenci v roce 1420, nebo až při stavbě nového kostela Božího Těla r. 1528. Vrch nad městem, dříve zvaný Vinice, dostal své nynější jméno podle biblického „Chorébu“, na velkém shromáždění stoupenců husitského hnutí v r.1419. Východočeši pod vedením kněze Ambrože zde vytvořil vojenskou jednotku - bratrstvo Orebské. Roku 1423 se jejich velení po svém příchodu do Hradce Králové ujal samotný Žižka. Po jeho smrti se pak Orebité přejmenovali na Sirotky. Roku 1528 nechal na Orebu postavit Zdeněk Trčka z Lípy dřevěný kostelík, který ...