Stavba z počátku 13. století v sobě slučuje kostel a pozůstatek obranné kurie (tribunová věž s obrannými patry). Poškozen za husitských válek, kdy zanikla horní patra věže. V 18. stol. přistavěna jižní předsíň a sakristie, počátkem 19. stol. západní věž.
Pohled od jihovýchodu
Graficke pismenko Obcí Potvorov nevede žádná významná silnice a leží tak na okraji turistického zájmu. Přitom je obec vzdálena jen asi 8 km od Kralovic. Kdo by si chtěl tuto památku prohlednout může výlet spojit s návštěvou Mariánské Týnice a dál potom pokračovat směrem na Olšany a Sedlec až do Potvorova. Milovníci kuriozit si zde kromě kostela mohou prohlédnout i hraniční mezník klášterních panství, který je přímo na návsi.
16.1. 2004

turistické

Kostel sv. Mikuláše v Potvorově patří mezi nezajímavější stavby v románském slohu v Čechách. Stavba vznikla podle některých autorů v letech 1160 až 1170, v roce 1204 již byl evidován, na informační desce před kostelem je však uváděn rok 1240. Původně sloužil i jako tvrz k ochraně podaných obou klášterních panství, dosud jsou patrny stopy po příkopu a valu. Je postaven s kvádrů načervenalého pískovce. Vchod do kostela tvoří krásný románský

16.1. 2004
    Pro ty, kdo si ještě nepředstavují turistiku jenom jako vystoupení z auta: na trati Plzeň - Žatec se nachází zastávka Potvorov (ovšem prakticky v Přehořově). Odtud vychází modrá značka, procházející většinou lesem asi 4,5 km až k Potvorovu. Asi 1 km od zastávky je odbočka k Odlezelskému jezeru (NPR, jezero vzniklo po sesuvu půdy roku 1872). Z Potvorova lze pokračovat přes Bílov a po neznačené polní a lesní cestě do Olšan, odtud po silnici k

popis

Kostel svatého Mikuláše v Potvorově je jednolodní pozdně románská stavba s oblou nižší apsidou. K jižnímu boku lodi je přistavěna barokní předsíň, která zakryla a částečně poškodila původní vstupní portál, na jih od apsidy stojí barokní sakristie. Loď je plochostropá, apsidu kryje koncha s malbou Krista Pantokratora. Největší pozoruhodností kostela je západní empora, vložená do celé šíře lodi. Jedná se o pozůstatek velké obranné věže, která v