Hrady.cz
Klasicistní zámek s zasklenými arkádami do nepřístupného dvora na místech tvrze založené snad r. 1571 Janem Kutovcem z Úrazu. Mezi další majitele řadíme Michny z Vacínova, jezuitský řád a hraběte Františka A. Defourse.
Graficke pismenko Hlubočepy jsou jednou z poněkud opomíjených památek – vesnických zámků, nacházejících se dnes na území hlavního města. Ono ale není divu. Uzavřený areál se severně směrem do hlavní přilehlé komunikace (ulice Hlubočepská) obrací vysokou zdí a masivní – nic nenapovídající – branou, následně navazující zámecké křídlo nastavuje několikero - klasicizmem ovíněných - oken. Od jihovýchodu si je (z přilehlého areálu nedávno dostavených obytných budov) možno prohlédnout několikero povětšinou strohých zámeckých zdí, jenž historický objekt na první pohled spíše nepřipomínají. Neobeznámený kolemjdoucí tudíž – pochopitelně – nechá památku bez povšimnutí. Měl-li bych zájemci o rámcovou ...

historie

Budova původní tvrze založené snad r. 1571 Janem Kutovcem z Úrazu. Objekt následně častěji mění majitele, r. 1623 je kupuje sám císařský rada Pavel Michna z Vacínova. Jeho syn dává za 3000zlatých rýnských Hlubočepy do zástavy jezuitům. Ti r. 1669 přestavují tvrz na zámek – cetrum jejich zdejšího statku. Protože však jezuitský řád byl r. 1773 zrušen, majetek přechází pod studijní fond. Současnou klasicistní podobu zámeček získal pravděpodobně