Severní pohled - vně hradeb
Graficke pismenko Brána leží v pásu Mariánských hradeb, konkrétně mezi dosud zachovalými bastiony XVI. (sv. Jiří) a XVII. (sv. Ludmily). Ty jsou jasně patrné pod stejnojmenými ulicemi v okolí brány - jsou sice z části zasypané, takže nevypadají tak mohutně, ale i tak jasně a zřetelně patrné. Směrem odtud se zachovaly ještě bastiony na Letné, druhým směrem jsou bastiony většinou nepřístupné (např. dva jsou v prostoru dnešního ministerstva obrany...).
Podle zpráv z tisku (březen 2014) připravuje radnice Prahy 6 rekonstrukci brány a přilehlých hradeb.

Písecká brána
    Písecká (Písečná, Písková, Bruská či původně Karlova) brána byla vystavěna v rámci rozsáhlého barokního fortifikačního systému, jenž tvořil tzv. Pevnost Praha. Jméno brána získala od dnes již neexistujícího předměstí, zvaného Písek. Jejím funkčím předchůdcem byla stejnojmenná brána v gotických hradbách, umístěná v prostoru dnešní Valdštejnské ulice na Malé Straně (ta byla zbořena roku 1623 při stavbě Valdštejnského paláce). Barokní opevnění

brána, opevnění
    Praha 6-Hradčany