Šance

Královice
Staroslovanské hradiště postaveno jako hraniční přemyslovská pevnost. Ke konci 13. stol. byl na základech královského hrádku vybudován kostel sv. Markéty. Doba zániku hradiště není známa. Zůstaly zachovány pouze mohutné zbytky dvou hliněných valů, vnitřek vyplňuje zčásti sad a zčásti menší pole.
Val hradiště Královice
© Jiří Špaček, 05/2016
Graficke pismenko Staroslovanské hradiště, nyní nejčastěji zvané Šance, bylo stavěno jako hraniční přemyslovská pevnost. Ke konci 13. století zde byl na základech pozdějšího hradu vybudován kostel sv. Markéty. Doba zániku hradiště není přesně známa, ale jde zřejmě o klasický případ, kdy přemyslovský stát rozšířil své hranice a jako opěrné body byly budovány modernější hrady. Do dnešní doby zůstaly zachovány pouze mohutné zbytky dvou hliněných valů, vnitřní prostor vyplňuje zčásti sad a zčásti menší pole.
K areálu hradiště, asi 1 km severně od tvrze Královice, vede červená turistická značka, která pak pokračuje dále k severu směrem k zámku Koloděje a do Běchovic.

historie

Uhříněveský rolník Antonín Semanský o hradišti napsal v královické kronice následující informace: „Roku 1860 v měsíci červnu rozkopána jedna mohyla a tu mezi množstvím roztlučených popelnic nalezen i byzantský bronzový křížek…dle úsudku znalců pochází asi křížek tento z devátého neb desátého století…“. Podle pověsti se zde na královském hradě narodila r. 1296 královně Gutě, manželce Václava II. a dceři Rudolfa Habsburského, dcera Markéta. Na

Mass, Turyna Petr, 8.11. 2005
    Vznik hradiska Královice se spojuje se zajištěním přemyslovského středočeského území proti vnějšímu nebezpečí. Hradisko vzniklo zřejmě ještě za vlády knížete Václava (do r. 935). Jak v r. 2012 prokázal dendrochronologický výzkum, dřevěný rošt by měl pocházet ze stromů skácených v r. 918. Hradiště se muselo těšit velkému významu kvůli výstavbě mohutného opevnění a nutnosti dovozu opuky ze vzdálenosti nejméně 12 km. Archeologický průzkum také

Filip Kozák (zdroj: Archeologický atlas Čech, Martin Kuna a spol, Praha 2015), 14.2. 2016