kaple sv. Jana Křtitele

Suchdol - Vysoká
Zřícenina kaple a letohrádku sv. Jana Křtitele spolu s eremitáží a letohrádkem postavené na příkaz hraběte Františka Šporka roku 1697-1698. Kapli obklopoval malý klášter mnichů pavlánů. Vše zaniklo po požáru v roce 1894.
Pohled na zříceninu od cesty
Graficke pismenko Na kopci nad vesničkou Vysoká byla v letech 1697-1698 na příkaz hraběte Františka Šporka postavena kaple sv. Jana Křtitele spolu s eremitáží (poustevnou) a letohrádkem. Kapli obklopoval malý klášter mnichů pavlánů. V roce 1894 po velkém požáru vše zaniklo a z kaple se dochovalo jen několik zbytků obvodových zdí. Nedaleko je možné spatřit sklepní prostory patřící snad k zaniklému klášteru.
11.1. 2004

turistické

Klášter se nachází na stejnojmenném kopci u Miskovic, nedaleko Kutné Hory. Kdysi mohl být tenhle klášter moc pěkný, alespoň zbytky zdí to naznačují. Kousek od kláštera je věž sloužící mobilním operátorům a na ní je rozhledna. Kousek od ní je stará rozhledna, která není volně přístupná, a protože je nižší, za chvíli z ní díky vysokým stromům nebude nic vidět.
    16.6. 2004

Belvedér s kaplí sv. Jana křtitele
    Kaple byla ve své době stavba víc jak zajímavá. Nechal ji na svém malešovském panství postavit hrabě František Antonín Špork, peníze na její stavbu získal Špork výhrou v kartách nad saským kurfiřtem Augustem Silným roku 1695 v Karlových Varech. Byla to kuriózní kombinace letohrádku a kaple. Čtyřboká stavba se třemi symetricky rozvrženými vstupy a presbytářem odděleným mříží. Uprostřed stál vodomet z červeného mramoru se sochou sv. Jana Křtitele

Jaroslav Černín, 22.12. 2006

Kutná Hora  (KH)