Zámek byl postaven jako rezidence dominikánů r. 1710 na místě středověké tvrze. Kolem byl založen rozsáhlý park. Zámek byl upravován koncem 19. stol. později, v l. 1969–70 zde bylo sídlo zelinářskozahradnického závodu Státního statku hl. m. Prahy.
Východní průčelí
Graficke pismenko Zámek Práče je patrová stavba, při průčelí směrem na východ zdobená arkádou, v patře strohá balustráda (viz. foto). V interiéry jsou (snad stále) zachovány fragmenty malovaného raně barokního záklenkového stropu. Dvůr dnes slouží jako parkoviště, zámek je očividně poměrně luxusním firemním sídlem.

historie

Jako rezidence dominikánů byl zámek Práče postaven roku 1710 v místech původní středověké tvrze uváděné již roku 1407. Ta byla roku 1444 za neznámých okolností vypálena, ale byla opravena a nadále obývána. Roku 1592 se již uvádí jen jako pustá, poničená. Zámek byl upravován koncem 19. století, poté v roce 1910 a v letech 1969-1970, kdy v něm bylo sídlo zelinářskozahradnického závodu Státního Statku hl. m. Prahy.
    11.1. 2004
    O vsi Práčích, náležejících do záběhlického katastrálního území, se písemné prameny zmiňují až k r. 1352. V předhusitské době patřily Práče staroměstským měšťanům a neznámo kdy je získal klášter augustiniánů na Karlově, který r. 1407 postoupil zdejší tvrz (první zmínka o ní) s poplužním dvorem, mlýnem a posedky pražskému měšťanu Kašparu Čotrovi výměnou za tehovské panství u Říčan. V r. 1420 zabrali Práče Pražané, ale brzy je prodali

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, 22.1. 2004

Praha 10-Záběhlice