Gotický kostel z r. 1331. V r. 1464 pobořen a r. 1527 obnoven. V r. 1712-1725 barokně přestaven. Za císaře Josefa II. zrušen a stal se zříceninou. R. 1887 na zřícenině kostela postavena rozhledna, počátkem 20. stol. zbořena a r. 1969 opět postavena.
Vyhlídková věž
© Luděk Pitter 04/2006
Graficke pismenko Místo jež můžete najít zařazeno v některých databázích jako zřícenina kostela sv. Anny a v jiných jako rozhledna se nachází západně od Klatov, na vrchu zvaném Hůrka. Je přístupné pěšky z Klatov, asi 4 km, ale můžete také dojet autem až na parkoviště pod vrchem. Pojedete z Klatov na Domažlice a před benzinovou pumpou, která je v místě odbočky na Nýrsko odbočíte vpravo a asi po 100 je parkoviště, odkud je to na vrchol pěšinou snad jen 100 m. do prudkého stoupání. Nebo budete pokračovat pešky po cestě, půjdete kolem kostela sv. Martina a dál vzhůru na Hůrku. Pokud se vydáte na místo za pěkným výhledem na Klatovy, budete zklamáni. Místo je zarostlé ...

historie

Na místě stával původně gotický kostel založený roku 1331. V roce 1464 pobořen a roku 1527 obnoven. V letech 1712 až 1725 barokně přestaven na jednolodní kostel uzavřený vícestranným presbytářem. Za císaře Josefa II. v 80. letech 19. stol. byl kostel zrušen a pomalu se začal měnit ve zříceninu. Původní rozhledna byla postavena roku 1887 na zřícenině kostela sv. Anny. Později byly vypracovány plány na novou rozhlednu, ale místo toho byla naopak

L.P. (čerpáno z více materiálů), 11.4. 2006