zámek Hořovice

Starý zámek
Původně gotická tvrz ze 13. st., královský hrad. Majitelem pánové ze Žerotína a 14. st. král Václav IV. 15. st. tvrz přestavěna na zámek. Od r. 1525 majitelé páni z Říčan. Poslední majitel Jindřich hrabě Schaumburg v r. 1929 prodal zámek státu.
Graficke pismenko Návštěvníci mířící do Hořovic zpravidla nezapomenou navštívit místní zámek (Nový zámek). V Hořovicích stojí však ještě jeden zámek, tzv. Starý zámek, a to jen asi 300 m od zámku nového směrem od města k nemocnici, v mírném stoupání vlevo od silnice, hned v první zatáčce. Při vstupu do areálu nebudete mít pocit, že na této rovině stával hrad, ale pokud se projdete okolo areálu, uvidíte, že stával na prudce se zvedající stráni nad Červeným potokem. Původně gotická tvrz je připomínána již ve 13. stol. Nejspíše se jednalo o královský hrad. Majitelem byli pánové ze Žerotína a koncem 14. stol. král Václav IV. Bývalý hrad je uváděn uváděn jako jedno ze tří ...
Luděk Pitter, doplněno redakcí podle http://mistnikultura.cz, 10.1. 2004

historie

Podle zpráv z tisku (r. 2012) hodlá zámek od současného vlastníka (Vojenské lesy a statky ČR) odkoupit Město Hořovice, které jej plánuje využít ke kulturně-společenským potřebám města (knihovna, muzeum, infocentrum, středisko volného času).