Moje místa 0
Kašna Parnas byla postavena v l.1690-95 na stejném místě, kde stála kašna z r.1597. Na vrcholu kašny je socha Evropy stojící na přemoženém drakovi, dole na útesu sedí Babylonie, vedle ní je okřídlený lev. Na dalším útesu sedí Persie, vedle ní je medvěd a socha s toulcem a šípy, pod ní okřídlená saň.
kašna parnas na Zelném trhu
© Jan P. Štěpánek 06/2009
Graficke pismenko Kašna Parnas se nachází asi uprostřed Zelného trhu a jak název "Zelný" napovídá, je téměř celoročně obklopena stánky s ovocem a zeleninou. A pokud je v kašně voda, občas se v ní někteří rádi koupou...
Vrchol kašny zaujímá socha Evropy v triumfálním postoji, držící žezlo, stojí na přemoženém drakovi, dole na útesu sedí Babylonie s korunou u nohy, vedle ní je okřídlený lev. Na dalším útesu sedí Persie, vedle ní je medvěd. Dále socha s toulcem a šípy a pod ní okřídlená saň.

historie

Kašna byla postavená v letech 1690-95 podle projektu Jana Bernarda Fischera z Erlachu. Před ní na stejném místě stála kašna starší z roku 1597. Jde o nejhodnotější památku barokní plastiky v Brně. Její sochařská výzdoba je dílem A. Rigi, A. T. Krackera a dalších neznámých italských sochařů