Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Rovný, Plískov
Hrady.cz
Terénní pozůstatky tvrze, doložené k r. 1418 za Lvíka z Jivjan. Roku 1573 se při prodeji poplužního dvora a vsi uvádí tvrz jako opuštěná. Dochovalo se jádro tvrze na pahorku chráněném rybníky a vodním příkopem s valy, zbytky zdiva již nejsou patrny.
Tvrziště je dodnes chráněno rybníčkem
Graficke pismenko Pěkně zachovalé tvrziště spolu se zbytky zaniklé středověké vsi najdete na Rokycansku nedaleko Zbiroha, přesněji v pěkném údolí poblíž vesnic Plískova a Chotětína, a bezpečně Vám k němu zavede turistická značka.
Filip Matoušek, 11.4. 2005

historie

Osada Rovný se poprvé uvádí v roce 1367, ale první výslovná zmínka o zdejší tvrzi pochází až z roku 1418, kdy zde sídlil Lvík z Jivjan. Další historické zprávy jsou velmi neúplné a víme jen, že ještě roku 1573 byla tvrz Rovný s dvorem prodávána. Je však možné, že již v této době nebyla tvrz obývána. V 16. století totiž odlehlá ves postupně upadala a k jejímu definitivnímu opuštění došlo za třicetileté války. V 17. století se již uvádí pouze dvůr

Zaniklá ves Rovensko s dvorem, mlýnem a vodní tvrzí Rovným stávala asi 1 km západně od Plískova, v údolí jednoho z levých přítoků Zbirožského potoka, mezi dvěma rybníčky. Dnes je tu les, ale místu se dosud říká v Rovensku nebo Na starém Rovně. Z nepatrných pozůstatků, které se po tvrzi dodnes zachovaly, tj. základů zdí, sklepů a valů, usoudil A. Sedláček, že byla vybudována na půdorysu přesného obdélníka, obehnaného hradbou. V jeho západní

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 28.6. 2005