Moje místa 0
Jednolodní kostel, vchod do věže je z náměstí, vchod do kostela z ulice. Vznik je datován do 14. st. Při požáru v r.1747 shořel chrám, věž i se zvony. V l.1751–1756 kostel znovu postaven v barokním slohu. Zařízení kostela je převážně z 18. stol. Od r. 1756 je zde oltář Narození Panny Marie.
Graficke pismenko Dominantou náměstí Domažlic je městská nebo též kostelní věž. Těsně v jejím sousedství je i děkanský kostel Narození Panny Marie. Vztah mezi kostelem a městskou hláskou není dodnes dořešen. Podle většiny historiků nejspíše původně mohly stát válcová hláska i kostelní gotické trojlodí vedle sebe zcela samostatně. Tento názor podporuje u nález základů původní čtyřboké věže kostela, která stávala na konci jeho severní boční lodi. Dnes je kostel jednolodní, se vchodem do věže z náměstí a vchodem do kostela z postranní Kostelní ulice. Do náměstí vystupující předsíň s trojicí vchodů, zdobená sochami archan. Michaela, sv. Petra a sv. Pavla od F. ...

historie

Nejstarší raně gotické části kostela jsou z konce 13. stol. V té době byl kostel podle jedněch autorů dvojlodní podle jiných již trojlodní. V 15. století je vyobrazován jako trojlodní. V této době byla s největší pravděpodobností zavzata do kostelního zdiva i hláska a stala se kostelní věží. Pozdně gotické přestavby z 15. století umožnily výškové a prostorové sjednocení vnitřní části kostela. Do 16. století je datován vznik ochozu na věži. V