tvrz Hamr

Val - Hamr
Tvrz, vystavěná zřejmě koncem 15. st. Přestavěna poč. 16. st. Valovskými z Úsuší. Za Albrechta ze Svárova r. 1627 vyhořela. Leopold Jakub Gerard měl přestavět tvrz v zámek. V 1. patře se dochovaly zbytky gotických kamenných ostění z původní tvrze.
pohled od západu
Šest kilometrů jihovýchodně od Veselí nad Lužnicí v rybníkářské krajině Třeboňska, odkud přitéká řeka Nežárka, stojí na jejím břehu uprostřed hospodářského dvora pozoruhodná budova tvrze Hamr.
Jiří Cukr, 3.1. 2004

historie

Tvrz vznikla pravděpodobně ve druhé polovině 15. století, kdy tu sídlil Jindřich ze Sobětic. Dalšími majiteli byli Valovští z Úsuší, za nichž se tvrz dočkala přestavby; roku 1627 vyhořela a později připadla do majetku Schwarzenbrgů. Mohutná obdélná dvoupatrová budova v areálu dvora na východním konci vsi, přímo nad řekou Nežárkou. Objekt je zakryt dvěma souběžnými střechami, které zároveň oddělují dvě fáze tvrze: přední část je původní

Pavel Koblasa, Daniel Kovář: Panská sídla jižních Čech - 433 hradů, zámků a tvrzí, VEDUTA České Budějovice 2003, 3.1. 2004