Římskokatolický kostel sv. Anny z roku 1595. Původně postaven jako protestantský. V r. 1688 nahradil opuštěný starý dřevěný katolický kostel. Jednolodní renesanční stavba s polygonálním ustoupeným presbyteriem a štíhlou průčelní věží se vstupem.
západní průčelí kostela se vstupní věží
© Jan P. Štěpánek 10/2011
Římskokatolický farní kostel sv. Anny ve městě Rychvaldě, ležícím necelých 7 km severovýchodně od centra Ostravy a 13 km západně od Karviné (Fryštátu). Kostel se nachází v samém centru města, které má však dodnes spíše maloměstský až vesnický charakter, na hraně svahu nad Podkostelním rybníkem. Renesanční jednolodní stavba s ustoupeným polygonálním presbyteriem je jako klasické křesťanské chrámy orientována ve směru východ-západ. Dominuje jí vysoká štíhlá vstupní věž v západním průčelí. Okolí kostela je volně přístupno, kostel pouze v době mší.

historie

Původní protestantský kostel, později přeměněný na katolický, byl vystavěn jako novostavba v roce 1595 (6) zdejším šlechtickým majitelem Bernardem Barským z Baště, který nedlouho předtím vystavěl na okraji Rychvaldu i velký renesanční zámek. Stavitelem obou byl zřejmě vlašský stavitel Bernard Leo. Dle ústní tradice byl prý při stavbě kostela, stejně jako zámku, použit stavební materiál ze zrušeného kláštera v nedaleké Orlové. Interiéru i