Moje místa 0
Barok. zám. z r. 1664 vystavěn Zikmundem Schmiedel ze Schmieden. Nová kaple a plastiky z Kuksu po r. 1749, za Adama Straky z Nedabylic. R. 1775 za selské bouře vypleněn. V r. 1888 za Bedřicha Faltyse rozšířena zahrada. Po r. 1945 domov důchodců.
Graficke pismenko Teplice nad Metují - známé to východisko na turistické či lezecké trasy Adršpašsko-teplických skal - většina lidí asi nenavštíví kvůli zdejší dvojici účelově využitých zámečků. Přesto si svůj díl pozornosti dozajista zaslouží. V tzv. Horním sídlí radnice města, zatímco Dolní plní funkci domova důchodců.

Jižnímu průčelí obdélné patrové budovy dominuje dvojice portálů (pravý je slepý) zdobených znakem stavebníka a jeho manželky. Okna (vlevo od portálů v obou patrech sdružená) doplňují masivní nadokenní římsy. K baroknímu zámku od jihu přiléhá dnes oficiálně nepřístupná zámecká zahrada (záleží na dohodě s vedením domva důchodců), známá pro menší sbírku rokokových plastik od následníků odkazu M. B. Brauna.

historie

Statek Dolní Teplice se poprvé připomíná v r. 1615 při dělení majetku po Václavu Bohdaneckém z Hodkova. V r. 1644 koupil statek Zikmund Schmiedel ze Schmieden a o dvacet let později zde dal postavit barokní zámek. Zámek má jedno patro, půdorys je obdélníkový, v podélné straně je třináct oken. V průčelí jsou dva portály stejného tvaru s těžkou římsou nesenou dvěma konzolami a vyvýšenou uprostřed pro znaky stavebníka a jeho manželky. Okna v