V tvrzi neznámého založení rád pobýval král Václav IV., zejména v letech 1407-1408, než si nechal vystavět nedaleký Nový hrad u Kunratic. Zbytky jejího zdiva byly znovu nalezeny r. 1960 při bagrování Hamerského rybníka.
Tvrziště pohlcené Hammerským rybníkem, v pozadí chrám Narození Panny Marie
Graficke pismenko K místu se dostanete busem od zastávky V korytech. Poté se vydáte jižním směrem až k rybníku. Uprostřed něj je ostrůvek, kolem něj se našly zdi původní tvrze. U rybníka stojí nově opravený kostelík Narození P. Marie z 12. století a nedaleko také zámky Záběhlice a Práče.

historie

V této již dnes téměř zapomenuté tvrzi často pobýval i panovník Václav IV., zejména v letech 1407 až 1408. Poté se mu přestala zdát dostatečně bezpečná a nechal si vystavět sídlo nové, tzv. Nový hrad nedaleko Kunratic. Roku 1420 dobyli tuto pravděpodobně vodní tvrz husitští pražané a rozbořili ji.

nepatrné zbytky zdí
    Praha 4-Záběhlice