Původně gotický kostel z 2. poloviny 13. stol. byl pro hraběte Morzina důkladně barokně přestavěn roku 1722 Jakubem Augustonem. Z původní stavby se dochovaly obvodové zdi lodi a snad spodní část věže. Bohaté soudobé vnitřní zařízení, součástí areálu i fara a socha sv. Jana Nepomuckého.
© Milan Caha 10/2013
Graficke pismenko Kromě zámku si lze v obci dolní Lukavice prohlédnout i kostel sv. Petra a Pavla Byl postaven ve 2. polovině 13. století. Z původního gotického kostela je zachováno obvodové zdivo lodi a snad i věž nebo alespoň její základ. Ferdinand Matyáš Morzin nechal v roce 1722 kostel přestavět do barokního slohu a kostel byl zvětšen. Tato přestavba byla dříve připisována J. B. Santinimu, pasportizace SÚRPMO a J. Holeček ji připsali plzeňskému staviteli Jakubu Augustonovi. Jedná se o jednolodní stavbu s presbytářem (kněžištěm) a s oratořemi po jeho stranách, (oratoř – dnes bychom řekli vyčleněná část pro významné osoby). V západním ...

Plzeň-jih  (PJ)
    Dolní Lukavice