V místě románského kostelíka z 12. století byl na přelomu 70. a 80. let 14. století postaven gotický kostel. Renesanční a barokní úpravy (po převzetí kostela augustiniány 1623). Odsvěcen 1785, znovu zasvěcen 1827. Po odtěžení většiny Břežzské skály statické problémy, odstraněny rekonstrukcí 1910-30.
Graficke pismenko Kostelík je pozůstatkem osady Zderaz zde stojící dávno před vznikem Nového Města pražského. Stál (jakož to i celé jeho okolí) na Břežské skále (místy vysoká až 20m!), která se táhla až k Vltavě - při velké pražské asanaci kolem roku 1900 byla však (spolu s okolní zástavbou) ostraněna.
Dnes kostel patří Církvi československé.
Mass, 22.12. 2003

historie

Jednolodní chrám z období gotiky byl postaven kolem roku 1380 z románského kostelíka (na západní straně se dochovaly dvě románské sdružené okénka z doby mezi 1170-1180) Kostel dříve patřil k osadě Zderaz, která zde ležela dávno před vznikem Nového Města pražského. Uvnitř je klenba z období 1586 až 87. Roku 1785 byl kostel i s klášterem augustiniánů zrušen a stal se vojenským skladištěm, klášter sloužil od roku 1809 jako Svatováclavská trestnice,

Mass, Emanuel Poche - Prahou krok za krokem, 22.12. 2003

Praha 2-Nové Město