Moje místa 0
Zaniklá tvrz, na níž archeologický výzkum datuje aktivní období do 13. stol. Osada Modřice byla připomínaná r. 1141, hrad nebo tvrz je připomínán r. 1274, kdy se odtud píší Albert a Frank Stockfischové. Od pol. 16. stol. se správním centrem staly Chrlice, což mohlo znamenat zánik tvrze.
Pohled od západu na Modřice
Kostel stojící vedle místa tvrze působí, že je mnohem výš než ostatní zástavba
© Roman Řezáč 07/2004
Graficke pismenko Tvrz v Modřicích se nacházela jihozápadně od kostela sv.Gotharda. Dnes se po ní na povrchu nezachovalo nic, je však potvrzena archeologickými výkopy. Archeolog J.Unger zachytil v kanalizační rýze zdivo budovy široké 11 m a několik depresí a také hmotné nálezy potvrzují život ve 13.století. Dnes na místo tvrze ukazuje oválné utváření zástavby okolo místa kde stála a mírně vypouklá silnice, která vede zhruba středem původního sídla. I když Modřice leží v podstatě na rovině, mírně se snad svažují k řece Svratce, tak kostel který leží vedle tvrze je zdaleka viditelný a místo působí opticky výš, než ve skutečnosti je.

historie

Modřice jsou starou osadou, s určitostí připomínané v roce 1141. Vlastní tvrz či hrad je připomínán roku 1274, to se po něm píší biskupští leníci Albert a Frank Stockfischové. Velká řada zmínek pochází ze 14. a 15.století, většinou je zmiňován hrad, méně časteji zámek a tvrz. Od poloviny 16.století se správním centrem stávají Chrlice, což mohlo znamenat i zánik tvrze.