Kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie má jádro z r.1491, barokně upravený v r. 1722. Do r. 1483 místní obyvatelé využívali kostel v Modřicích, než byla dostavěna kaple Panny Marie v Želešicích. K ní byla v r. 1676 přistavěna kaple sv. Josefa a v r. 1795 zvětšena do dnešní podoby farního kostela.
Celkový pohled
© Roman Řezáč 07/2004
Graficke pismenko Pokud přijíždíte do Želešic směrem od Ořechova (od Modřic kostel totiž zakrývá zástavba), už na první pohled Vás zaujme výšinná poloha kostela, jako stvořená pro středověké opevnění. A o tom, že se opravdu v těchto místech lidé již dříve usadili, svědčí větší množství archeologických nálezů v okolí.

historie

Farní Kostel Neposkvrněného Početí P.Marie má jádro z roku 1491, barokně byl upravený v roce 1722. Až do roku 1483 místní obyvatelé využívali kostel v Modřicích, než byla dostavěna kaple Panny Marie v Želešicích. K ní byla v roce 1676 přistavěna kaple sv. Josefa a v roce 1795 zvětšena do dnešní podoby farního kostela, byla také renovována věž i loď.