Bazilika je gotická stavba,významná díky tzv.architektuře neomítnutého zdiva. Zakladatelkou kostela byla v r.1323 královna Eliška Rejčka. Po smrti zde byla pochována. Velmi vzácný je ze stříbra tepaný a pozlacený tabernákl s baldachýnem. Kostel v r.1987 povýšil papež Jan Pavel II. na baziliku minor.
Klášter na Starém Brně
Graficke pismenko Bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Mendlově náměstí byla v roce 1987povýšena papežem Janem Pavlem II z kostela na baziliku minor. Působili zde významní augustiniáni, např. G. J. Mendel, P. Křížkovský a jiní. Dnes vyhledávané místo konání svatebních obřadů.

historie

Bazilika je významnou stavbou gotické architektury, také díky tzv.architektuře neomítnutého zdiva. Zakladatelkou kostela byla královna Eliška Rejčka. Zakládající listiny vydala 1.června 1323. Po své smrti byla pochována v chrámu, konkrétně pod velkou dlaždicí s písmenem E. Na výzdobě kostela se podíleli sochař Ondřej Schweigl a malíři Josef Rotter, Ignác Raab a Felix A.Scheffler. Velmi vzácným je ze stříbra tepaný a pozlacený tabernákl s

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.