Kaple Čtrnácti svatých pomocníků nechal postavit superior lužských jezuitů páter Jan Klotz jako poděkování za to, že přežil mor roku 1720, dokončení kaple roku 1720 se však již nedočkal. Autor projektu a stavitel kaple není známý. Zanedbaná kaple byla rekonstruována roku 2000.
kapli lze nalézt na červené turistické značce cca 1 km východně od hradu Košumberk

historie

Kaple Čtrnácti svatých pomocníků nechal postavit superior lužských jezuitů páter Jan Klotz jako poděkování za to, že přežil mor roku 1720, dokončení kaple roku 1720 se však již nedočkal. Autor projektu a stavitel kaple není známý, podle slohové příbuznosti je jedním z kandidátů G.P. Alliprandi, který se v mládí účastnil stavby lužského poutního kostela na Chlumku a roku 1720 zemřel v nedaleké Litomyšli. Zanedbaná kaple byla rekonstruována roku

Zany, podle informační cedule u kaple, 19.7. 2004
    Zázrak přes noc
    Traduje se pověst, že původně bylo pro stavbu poutního kostela na Chlumku vybráno místo, kde dnes stojí Paletínská kaple. Dokonce už byl na místě připraven materiál. Jednou v noci, ale prý přiletěli andělé a připravený materiál odnesli na návrší, kde kostel stojí dnes. Potom se na místě postavila jen tato kaple.
    Vojtěch Barcal , 8.6. 2018

Pardubický kraj