Zámek byl postaven v pol. 18.stol. a byl využíván vyšebrodským klášterem jako letní sídlo. R. 1861 získal zámek František Emanuel Komers, který ho dal přestavět v novorenesančním stylu. Dnes je opuštěný.
Lžín
zámek Lžín
Graficke pismenko Zámek Lžín najdeme na západním okraji stejnojmenné vesnice zhruba 9 kilometrů jihovýchodně od Soběslavi a 12 kilometrů severovýchodně od Veselí nad Lužnicí. Ze železniční zastávky Doňov je to po žluté 2 kilometry ( žlutá dále vede do Soběslavi ).
Jiří Cukr, 7.12. 2003

historie

I když se osada Lžín zmiňuje již ve 13. století, ve středověku tu žádné sídlo neexistovalo. Až v polovině 18. století tu vznikl barokní zámeček, kdy patřil vyšebrodskému klášteru, který jej využíval jako „letní sídlo“. Od roku 1861 patřil Lžín Františkovi Emanuelovi Komersovi, který dal starý zámek přestavět na nový v novorenesančním slohu a rizalitem v nároží. V osmdesátých létech minulého století jej využívalo táborské muzeum jako depozitář,