Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Nadějkov, Nadějkov
Hrady.cz
Antonín Ferdinand Feuerstein r.1781 přestavěl původní tvrz na barokní zámek. Vratislavové z Mitrovic po r.1863 provedli vnitřní úpravy. Zámek je jednopatrový trojkřídlý, hlavní část protáhlá, boční křídla krátká. Po r.1989 vrácen do soukromých rukou.
Hlavní budova z parku
Graficke pismenko Nadějkov leží 20 km severozápadně od Tábora a 13 km severovýchodně od Milevska.
Zámek je jednopatrový trojkřídlý, jeho hlavní část je protáhlá, boční křídla vybíhající do dvora jsou naopak poměrně krátká. Celý objekt je krytý mansardovou střechou. Průčelí z roku 1781 se vyznačuje bohatými ozdobnými profily nadokenních říms i podokenních výplní. V hlavním křídle je ve střeše věžička s fungujícími hodinami.
Po roce 1989 byl vrácen do soukromých rukou a znovu upravován. Pro veřejnost je nepřístupný.
V okolí za zhlédnutí jistě stojí město Tábor s velkým množstvím památek. Dále na okraji Milevska krásný klášterní románský kostel a zajímavý je i kostel na nedalekém hřbitově.

historie

V písemných pramenech se ves Nadějkov poprvé uvádí až roku 1373 v souvislosti s majitelem tvrze a celého panství Ahníkem z Nadějkova. Z bývalé tvrze se dochoval zbytek bašty, který se nachází u nynějšího zámku. Na počátku 16. století se Nadějkov dostal do majetku rodu Doudlebských z Doudleb. Bedřich z Doudleb v letech 1570 až 1584 nechal tvrz přestavět v renesančním slohu. Poslední z rodu Doudlebských z Doudleb, kteří vlastnili Nadějkov byl

Pavel Vítek & Zany, 19.1. 2006

popis

Počátkem roku 2012 jsou zahrada i zámek volně přístupné, nezabezpečené. Zahrada se jeví zpustlá, stejně tak fasáda je zanedbaná. Interiéry zámku jsou zatím v dobrém stavu, což díky volnému přístupu nemusí trvat dlouho. Vlastníkem je od r. 2008 a.s. Galileo Veritas. Zámek koupila od Ronyho Segera, který žije v Izraeli a je synem restituenta ing. Milana Segera, jemuž byl zámek v r. 1993 vrácen.
    Otto Slabý podle článku J. Synka v Hlásce (zpravodaj Klubu Augusta Sedláčka) ročník XXIII, 2012, č. 4, str.60 , 21.10. 2012