Zaniklá tvrz, prvně zmíněna r. 1371 kdy ji vlastnil Mikuláš z Myšlína a z Kolovrat. Poté nastalo časté střídání majitelů, za Kostků z Postupic se r. 1465 Myšlín dokonce zmiňuje jako hrad. V 16. stol. byl Myšlín připojen ke Komornímu Hrádku a tvrz nevyužívaná zanikla. R. 1547 se uvádí jako pustá.
jádro tvrziště od severovýchodu
Graficke pismenko Na jižním okraji areálu stojí památný „Žižkův dub“ (obvod kmene cca 7 m), pod nímž se dle pověsti setkali v r. 1421 Jan Žižka a Petr z Cimburka. Odtud směrem k místu, kde stávala tvrz, stojí několik dalších mohutných stromů, z nichž jeden nese rezavý štítek hlásající, že i tato skupina stromů je chráněna. Dnes se vám při návštěvě tohoto kdysi jistě významného sídla naskytne neradostný obrázek: za poněkud ošuntělou jednopatrovou budovou „zámečku“ (č. 1) stojící údajně na místě někdejší tvrze se rozkládá poměrně rozsáhlý oplocený areál. Plot vede částečně po vrcholku valu a pod ním, uvnitř pozemku (na severovýchodní, nikoli na jižní straně, jak uvádí ...
Vítězslav Kotík, 16.7. 2004

historie

Někdejší osada Myšlín je dnes součástí obce Mnichovice. Tvrz, která tu stávala, se připomíná již v roce 1371 a v historických pramenech bývá někdy dokonce nazývána hradem. Z jejích majitelů jsou jako nejvýznamnější zmiňováni Kostkové z Postupic (v 15. stol.). Na jižním okraji areálu stojí památný „Žižkův dub“ (obvod kmene cca 7 m), pod nímž se dle pověsti setkali v r. 1421 Jan Žižka a Petr z Cimburka.