tvrz Neprobylice

Dolní tvrz
Zaniklá tvrz. R. 1397 získal dolní část vsi Pech z Neprobylic. R. 1437 se Pechova vdova Anna vdala za Vaňka z Hřivic. Ten postavil tvrz, na které sídlili jeho potomci více než sto let. V r. 1560 v majetku Mikuláše Kozelky z Hřivic, ten ji prodal r. 1572 Václavovi Pětipeskému. Poté tvrz zanikla.
Neprobylice - dolní část obce
Obec Neprobylice se nachází 6 km severozápadně od Slaného.
9.11. 2003

historie

Po rozdělení Neprobylic v r. 1397 na dva díly patřila dolní část vsi bez tvrze Pechovi (Petrovi) z Neprobylic, který toho roku uzavřel smlouvu se Zdislavem z Neprobylic a z Kutrovic, majitelem horní poloviny vsi, na podací právo k neprobylickému kostelu. Pecha zemřel před r. 1437 a vdova Anna se znovu provdala za Vaňka z Hřivic. R. 1437 byly Neprobylice prohlášeny za odúmrť a měly připadnout králi. Proti tomu se postavili Vaněk z Hřivic, manžel

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (III – Sev. Čechy); Anděl, R., Dr. CSc., Fiala, Z., prof. Dr. DrSc., Hosák, L., prof. Dr. DrSc., Pavel, J., Doc. Dr. DrSc., Janáček, J., Dr. DrSc., Kotek, L., prom. hist.; Nakl. Svoboda, Praha 1984, 9.11. 2003