Bohuchval Valkoun z Adlaru v r. 1601 přestavěl hrad na renesanční zámek. Pak v majetku Kolovratů, později sídlo Kinských až do r. 1945. Dnes jsou v zámku kanceláře, byty a učebny.
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Město je snadno dostupné buď autobusovou dopravou a nebo vlakem. Městem prochází hlavní trať Praha-Kralupy-Most a trať Zlonice-Roudnice n.L. Ve Zlonicích můžeme navštívit Muzeum Antonína Dvořáka, které je umístěno na náměstí v barokním "Špitálku". Antonín Dvořák ve Zlonicích navštěvoval školu a místní učitel Antonín Liehmann jako první začal rozvíjet jeho hudební talent. V roce 1984 byla zpřístupněna vedlejší církevní budova, takzvaná Varhaníkovna a v ní zrekonstruováno obydlí Antonína Liehmanna. V přístavbě varhaníkovny, bývalé učebně, se od roku 1994 nachází pamětní síň zlonického rodáka Eduarda Ingriše, hudebního skladatele, cestovatele ...
2.12. 2005

ZLONICE – (ŠTÁF) – zámek
    Ves Zlonice, původně královský majetek, je uváděna poprvé r. 1318, kdy tu sídlil na vladyckém statku Jaroslav z Libušína, zvaný Medvěd ze Zlonic. Dalším držitelem byl r. 1343 Ota, který je toho roku prodal misionářům z Prahy. R. 1352 je pak nejstarší zpráva o hradu označovaném německým jménem Stauf (staroněmecky skála), z něhož se vyvinula počeštěná forma Štáf. V soudobých pramenech se Štáf označuje jako hrad nebo tvrz, ale přesnější údaje o

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (III – Sev. Čechy); Anděl, R., Dr. CSc., Fiala, Z., prof. Dr. DrSc., Hosák, L., prof. Dr. DrSc., Pavel, J., Doc. Dr. DrSc., Janáček, J., Dr. DrSc., Kotek, L., prom. hist.; Nakl. Svoboda, Praha 1984, 9.11. 2003