V letech 1785-1794 postavili jezuité rokokový zámek. V jejich vlastnictví až do roku 1948. V současnosti je zde Ústav sociální péče.
Graficke pismenko Obec a rokokový zámek Vraný leží 12 km severozápadně od Slaného. Do obce se můžeme dostat jak vlakem, železniční zastávka Vraný na trati Kralupy – Slaný – Louny, nebo autobusem, jak ze Slaného, tak z Loun. Autem pak po silnici č. 239 Velvary – Louny. V obci Vraný najdeme celou řadu dalších památek. Najdeme zde městskou brány, krásný příklad městské architektury z 18. století. Opravena byla v roce 1996. Za obcí u silnice do Horní Kamenice byla kolem roku 1750 postavena kaple Nejsvětější Trojice, trojúhelného půdorysu, působivě umístěná v krajině. Při silnici na Černochov je postavena kaple sv. Rosalie, patronky proti moru. Jedná se o drobnou barokní ...

historie

Městečko Vraný v roce 1706 koupila metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze. V letech 1785-1794 nechala poblíž kostela postavit rokokový zámek. V průčelí zámku, obráceném k východu směrem ke kostelu, stojícímu o něco níže, je mírně vystupující rizalit, převyšujícím boční stěny. Uprostřed rizalitu je široký vjezd. Patro, v rizalitu zvýšené, je členěno čtyřmi pilastry, nesoucími architráv s římsou, nad níž ční obloukovitě členitý štít s mušlí a po

Kladno  (KL)